Terug naar het overzicht

Nieuws

Gdansk - Historische Hanzastad

Gdansk - Historische Hanzastad

Gdansk – vroeger bekend onder de Duitse naam Danzig – is prachtige stad met een eeuwenoude geschiedenis. Ooit was het een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden en had het levendige culturele en commerciële banden met de Lage Landen.

 

Gdansk – vroeger bekend onder de Duitse naam Danzig – is prachtige stad met een eeuwenoude geschiedenis. Ooit was het een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden en had het levendige culturele en commerciële banden met de Lage Landen. Gdansk is de hoofdstad van Pommeren en ligt aan de Oostzee. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Polen. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. Vooral de Lange Straat (Ulica Dluga) en Lange Markt (Dlugi Targ) zijn populaire plekjes om te bezoeken; hier vind je veel bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode. De ideale plek om van de zee te genieten, is het zandstrand tussen Sopot en Gdansk Nowy Port. In dit strandgebied vind je veel wandel- en fietspaden. Verder heeft Gdansk, zoals veel Poolse steden, een uitgebreid uitgaansleven met veel discotheken, cafés en terrasjes.

 

De geschiedenis van Gdansk gaat meer dan duizend jaar terug. Door zijn ligging op het kruispunt van belangrijke handelsroutes, zowel over land als over zee, heeft de stad door de eeuwen heen gefungeerd als een ontmoetingsplaats van sterk uiteenlopende culturen, nationaliteiten en religies.

Drie historische wijken De binnenstad van Gdansk bestaat uit drie historische wijken, waarvan de Hoofdstad (Glowne Miasto) voor bezoekers het interessantst is. Ten noorden ervan ligt de Oude Stad (Stare Miasto) en ten zuiden de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). Anders dan je op basis van de naam zou verwachten is niet de Oude Stad maar de Hoofdstad de plek waar Gdansk ontstond. Aanvankelijk ontwikkelde de Hoofdstad en de Oude Stad zich naast elkaar, maar toen Polen onder het bewind stond van de Duitse Orde groeiden de twee aan elkaar vast. De Hoofdstad kreeg daarbij een meer Duits karakter, terwijl in de Oude Stad de meeste inwoners Pools waren. Anders dan de Hoofdstad, werd de Oude Stad na de Tweede Wereldoorlog niet in oude glorie herbouwd. De Oude Buitenwijk ontstond toen Gdansk tussen de vijftiende en zeventiende eeuw sterk in omvang toenam.

Zoek in ons aanbod