OEZBEKISTAN - 2023

MIDDEN OOSTEN // Groepsreis // 11 dagen

De Zijderoute - Tashkent - Samarkand - Bukhara - Khiva

Kruispunt van karavaanroutes waaronder de beroemde Zijderoute, die Xian, de Sera (= zijde in het Latijn)-metropolis, met de Middellandse Zee verbindt. Van de 6de tot de 14de eeuw werden zijde, specerijen, luxegoederen, porselein, zeep, buskruit, wetenschap en godsdienst overgedragen door handelaars, missionarissen en geleerden langsheen deze route die op een vreedzame wijze volkeren en landen met elkaar verbond

Afreisdatum: 14/05/2023

€ 2.795

Per persoon

Boekingsaanvraag

 

Zondag 14 mei 2023

Bustransfer naar Zaventem. Check-in en vertrek met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar Tashkent, via Istanboel.

Brussel – Istanboel : 11h25 – 15h50

Istanboel – Tashkent : 18h25 – 00h55

Tashkent is de hoofdstad van Oesbekistan, één van de zes moslimrepublieken van de oude USSR en onafhankelijk sinds 31 augustus 1991.

Maandag 15 mei 2023 - Tashkent

Aankomst in TASHKENT na middernacht. Na de grensformaliteiten, onthaal en transfer naar hotel Rakat Plazza, waar we enkele uren kunnen rusten en ontbijten

In de namiddag panoramisch bezoek van de stad, metropool van Centraal-Azië en een van de oudste steden, waarvan we het 2000 jaar oude verleden zullen doorlopen. Maar u zal het misschien niet verwachten, maar Tashkent is een moderne stad met fraai ontworpen metrostations, vele universiteiten en groenen stadsparken

De monumenten van de oude stad zijn evenveel getuigen van dit grootse verleden: de madrassah Barak-Khan, het mausoleum Kaffal Shashi, opgericht in de 16de eeuw ter ere van een in 976 overleden theoloog, en de madrassah Koukeldash, eveneens uit de 16de eeuw, van waaraf men de overspelige echtgenotes wierp.
De turkooizen koepels van de gigantische hammam (Turks bad) getuigen van de levendige traditie van deze oude oosterse instelling. In de Bazaar van Isk-juva vindt men alles en u kan er vaststellen dat het marchanderen een geliefd tijdverdrijf is van de Oesbeken. Even karakteristiek zijn de discussies in de talrijke “tchaïkhana”, de theehuizen.

Doorheen de oude stad keren we terug in de tijd. In de 18de eeuw telde Tashkent 18 karavanserais en ongeveer 5000 winkeltjes: het fungeerde immers de voorbije eeuwen als centrum van handel en nijverheid, op het kruispunt van karavaanroutes.

Avondmaal en overnachting in Hotel Rakat Plaza ****

Dinsdag 16 mei 2023 : Tashkent - Samarkand

Na het ontbijt, panoramische rondrit in het moderne Tashkent. 

Een stad waar nieuwe gebouwen als paddenstoelen uit de grond schieten, maar de Sovjetgeschiedenis nog steeds onmiskenbaar aanwezig is.

Amir Timur Plein : Dit groene, overweldigende plein is zowat de spil van Tashkent. Een tripje door het moderne stuk van Tashkent kan je nergens beter starten dan op dit plein dat vernoemd werd naar de legendarische heerser Amir Timur

Alicher Navoi Park : In het park zelf zijn er heel wat gebouwen die het ontdekken meer dan waard zijn. Het Oezbeekse parlement, een concert hal en de 16de-eeuwse Abulkasym madrasa. Hier ontdek je nog heel wat traditionele ambachten en zie je hoe deze van generatie op generatie doorgegeven worden. Dit park dat uit 1932 dateert is één van de grootste stedelijke parken van Oezbekistan.

Transfer naar het station voor de treinrit met Afrasiab van Tashkent – Samarkand : 18h50 – 20h55.

Avondmaal en overnachting in hotel Malika Diyora ****

Woensdag 17 mei 2023 : Samarkand

Na het ontbijt eerste kennismaking met SAMARKAND, “de parel van de islam”, “het Rome van het Oosten.
Het meest bekende monument is de Gur-Emir Mausoleum (“Graf van de Emir”), dat Tamerlan had voorbestemd als mausoleum voor zijn geliefde kleinzoon Moukhammed-Sultan.
Maar het is het Registan plein (“plaats van zand”), dat vooral bijdroeg tot de roem van Samarkand.

Bij de schitterende madrassah Ulugbek (1417-1420), de grootste universiteit van Centraal-Azië, waar Oulougbek zelf wiskunde onderwees, werd de madrassa van Chir-Dor (1619-1639) en deze van Tilla-Kari (1646-1660) gevoegd, waarbij telkens op een vakkundige manier de eenheid van de plaats werd gerespecteerd zonder hierbij slaafs het bestaande model te kopiëren.
Bezoek aan het observatorium van Ulugbek . Bezoek aan de het wijnhuis Cave Kavrenko, bekend in Centraal Asie. Aansluitend degustatie.

Avondmaal in een traditioneel restaurant beken om de specialiteit “Shashliks”, vlees brochetten op de BBQ

Overnachting in hotel.

Donderdag 18 mei 2023 : Samarkand

Na het ontbijt  bezoek aan de Bibi-Khanym moskee, de grootste moskee van centraal Azië, waarmede Tamerlan alle door hem geziene monumenten wou overschaduwen.

Verder bezoek aan de koninklijke dodenstad Sjahi-Zinda en aan de archeologische site van Afrassiab (219 ha!), waar de geschiedenis van het oorspronkelijke Samarkand, het legendarische Maracanda, opnieuw tot leven komt.

In de namiddag bezoek aan een atelier waar op traditionele manier zijdepapier wordt gemaakt. Tot de 19de eeuw was de stad het centrum van de papierindustrie voor Centraal Azië.

Optreden in het Theater El-Merosi in typische klederdracht, aansluitend diner en degustatie van Manty (deeg gevuld met ui en lamsgehakt, daarnaast worden diverse specerijen toegevoegd)

Overnachting in het hotel

 

Vrijdag 19 mei 2023 : Samarkand – Bukhara

Na het ontbijt, vertrek per comfortabele autocar naar Bukhara, oude karavaanetappe, en één van de parels langs de Zijderoute.

Onderweg brengen we een bezoek aan een pottenbakkerij en museum in de buurt van Gijdouvan.

Bij aankomst in Bukhara bezoek aan Het Registan plein, gedomineerd door de Ark, verstekte residentie van de emirs. Bezoek aan de eigenaardige Tchor Minor, met -zoals de naam aangeeft- “vier minaretten”, vroeger een toegangspoort tot een madrassa. We bezichtigen het architecturale geheel van het Graf van Bakhauddin Naqshband dat dateert uit de 15de en 16de eeuw.

Avondmaal en overnachting  Hotel Azia Bukhara ****.

 

Zaterdag 20 mei 2023 : Bukhara

Na het ontbijt bezoeken we hier het mausoleum van Ismaïl Samani, dat ondanks zijn bescheiden afmetingen een monumentaal karakter heeft,  
De Kalyan minaret (Grote Minaret) beheerst met haar 47 m het Poï-Kalian-complex (Voet van de Grote) en is via een kleine brug verbonden met de Kalyan Moskee (Grote Moskee). Aan de andere kant van het plein bevindt zich de Mir-i-Arab madrassa, een mooi voorbeeld van de bouwstijl onder de Cheibaniden (16de eeuw).
De Ulugbek madrassah uit de 15de eeuw is de oudste theologische hogeschool van Centraal-Azië. Op dezelfde as werd de Khan Abdalaziz madrassa met haar mooie majolica’s opgetrokken in opdracht van een vorst die interesse toonde voor de mystieke poëzie.

Avondmaal en overnachting

 

Zondag 21 mei 2023 : Bukhara – Khiva (480 km)

Na het ontbijt reizen we per autocar in het spoor van de Zijderoute door de Kizil Kum woestijn. Deze immense woestijn – Rood zand - wordt gedeeld met de buurlanden Kazachstan en Turkmenistan.

Onderweg komen we uitgestrekte woestijnlandschappen en enkele karavanserai tegen. Dit zijn voormalige overnachtingsplaatsen op de Zijde route.

Avondmaal en overnachting in Hotel Azia Khiva ****

 

Maandag 22 mei 2023 : Khiva

Khiva, een klein oasestadje in de woestijn. De historisch binnenstad van Khiva is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en is werkelijk een lust voor het oog. Wanneer we door de toegangspoort Ichan Qala binnenwandelen, wanen we ons in een waar openluchtmuseum. De kleurrijke minarettenen vele madrassas (Koranscholen) in typisch turquoise mozaïek staan in schril contrast met de zandkleurige stadsmuren.

De Kalta Minor, wellicht de meest kleurrijke minaret van onze gehele reis, domineert  onmiskenbaar de oude binnenstad. We bezoeken ook de Djuma moskee met meer dan 200 houten pilaren en de Kunya Ark, een oud fort uit de 12de eeuw.

Avondmaal in een locaal restaurant.

Overnachting

 

Dinsdag 23 mei 2023 : Khiva – Urgench – Tashkent

Transfer naar de luchthaven Urgench.

Vlucht Urgench – Tashkent : 09h35 – 10h50

Vrije namiddag

Avondmaal en overnachting Hotel Rakat Plaza

 

Woensdag 24 mei 2023

Ontbijt

Transfer naar de luchthaven

Tashkent – Istanboel : 08h50 – 12h05

Istanboel – Brussel : 15h25 – 18h20

Transfer naar Hasselt

 

WDR Travel

Reissom : 2.755,- € per persoon (op basis van min.10-15 pers) 

            Toeslag eenpersoonskamer :  350,- €

 

 

 

 

 

Inbegrepen

- Transfer van Hasselt naar de luchthaven en terug

- Vluchten Brussel–Istanbul–Tashkent–Istanbul–Brussel met Turkish Air

- Vlucht Urgench – Tashkent

- Treinverbinding Tashkent - Samarkand

- alle autocar vervoer zoals vermeld

- 10 overnachtingen in vermelde hotels 4*

- alle kamers met bad of douche en wc

- vol pension vanaf ontbijt op dag 2 tot ontbijt dag 11

- alle inkomgelden voor geplande bezoeken

- Nederlandstalige lokale gids - John Jahongir

- Garantiefonds, BTW en taksen

- Fooi inbegrepen

Niet inbegrepen

- Persoonlijke uitgaven en dranken

- eventuele takse/rechten voor foto’s en videos

- Annulatieverzekering : 6,3 % per persoon - af te sluiten bij inschrijving

 

 

Opmerkingen
- Hotels kunnen vervangen worden, waarbij wij streven naar dezelfde categorie.

Annulatie voorwaarden, indien geen annulatie verzekering 

- Annulatie tot 90 dagen voor vertrek : 1.000,- €

- vanaf 90 dagen tot 60 dagen voor vertrek : 50 %

- vanaf 60 dagen tot 30 dagen voor vertrek : 75 %

- vanaf 30 dagen tot dag van vertrek : 100 %

  • Internationaal paspoort nog minimum 6 maanden geldig na retour

Vervolledig deze aanvraag en stuur door voor extra info.


Boekingsaanvraag
Naam + Voornaam is een verplicht veld
Straat + nummer is een verplicht veld
Postcode + Gemeente is een verplicht veld
Tel of GSM is een verplicht veld
Email is een verplicht veld
Bestemming is een verplicht veld
Kamertype is een verplicht veld
Aantal personen is een verplicht veld
Persoon 1: Naam+Voornaam is een verplicht veld
Geboortedatum is een verplicht veld
IK of Paspoortnummer is een verplicht veld
Vervaldatum IK of Paspoort is een verplicht veld
Reisverzekering is een verplicht veld
Annulatieverzekering is een verplicht veld

(* Verplichte velden)

Zoek in ons aanbod