Tip van de gids

Dhr Livin Kelles - Kunsthistoricus

 

 

Spanje - Toldedo

El Greco is een belangrijk thema in Toledo. Dat gebeurt via diverse tentoonstellingen, de stad waar de schilder in 1614, dus meer dan 400 jaar geleden, overleed en waar hij jaren aan een stuk gewoond en gewerkt, maar waar hij eigenlijk nooit geëxposeerd heeft. In 1902 wijdde het Prado in Madrid wel een grote tentoonstelling aan deze uit Kreta afkomstige kunstenaar, die in feite Domenikos Theotokopoulos heette.

 

 

Kroatië - Istrie

Istrië is een heel betaalbare bestemming. Het Kroatische schiereiland is daarmee het Toscane dat iedereen zich kan veroorloven. Vandaar de razendsnel stijgende populariteit bij jongeren. En eerlijk : het heeft iets van het intussen snobistische Toscane : glooiende velden, landelijkheid, okerkleuren, versterkte dorpjes boven op de heuvels.

De keuken : visschotels, kreeft à volonté en truffels die straks naast de Franse en Italiaanse exemplaren mogen liggen.

 

Myanmar

Het is weer politiek correct om naar het vroegere Birma te reizen. De mensen zijn zeer behulpzaam, nieuwgierig en vriendelijk. Met 90 % boeddhisten zit u natuurlijk altijd goed.

Birma is an unspoiled gem. Mistige bergen en hagelwitte stranden, dromerige velden en dorpjes waar het leven bleef stilstaan. Reizigers zijn voornamelijk backpackers of individuele toeristen.

 

Portugal - Guimaraes

Met goed 160.000 inwoners kan u dit een middelgrote stad in Portugal noemen. Jonge bevolking, veel cultuur en alles netjes overzichtelijk. Guimaraes ligt goed 50 km boven Porto en was ooit de hoofdstad van Portugal.. De Unesco zette het heel terecht op de lijst van het werelderfgoed. Hoe geraak ik in Guimaraes ? No worries. U vliegt gewoon naar Porto en vandaar gaat het met de trein in minder dan een uur naar Guimaraes.

 

Estland - Tallinn 

Tallinn, de hoofdstad van Estland, vindt u aan de Finse Golf tegenover Helsinki. De Hanze heeft het uitzicht van Tallinn sterk bepaald, met oude koopmanswoningen en pakhuizen. Ook de Russisch-Orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal loont de moeite. 

 

Finland - Turku

Het minder bekende Turku is de hoofdstad van de provincie West-Finland. In de stad wordt jaarlijks met Kerstmis de Finse Kerstvrede uitgeroepen. Voor de kust ligt de Finse archipel, een belangrijke toeristische trekpleister.

 

Turkije - Istanbul

Istanboel, in de geschiedenis achtereenvolgens Byzantium, Constantinopel en sinds de vijftiende eeuw Istanboel, toont ons het rijke cultuurhistorisch verleden van meer dan twee millennia. De wereldberoemde Aya Sophia met de unieke mozaïeken was het voorbeeld voor eeuwen Byzantijnse architectuur terwijl het  

Topkapipaleis het luxueuze verblijf was van de Ottomaanse sultans en hun harem. Naast deze twee blikvangers zijn ook de Blauwe Moskee en de moskee van Suleyman met zicht op de Gouden Hoorn, een bezoek meer dan waard. Ook aan hedendaagse kunst ontbreekt het in deze levendige stad aan de grens met Azië niet. En waarom niet even de Bosporus oversteken om voet op Aziatische bodem te zetten ?

 

Hongarije - Pecs 

Pécs in Hongarije is de parel aan de culturele kroon van Hongarije. De geschiedenis van deze stad in het zuiden van het land gaat terug tot de tijd der Romeinen en in de middeleeuwen werd er de eerste universiteit van Hongarije gesticht. Hoogtepunten van architectuur zijn de Dom in Romaanse stijl en de monumentale moskee, die na het verdrijven van de Turken, werd omgebouwd tot kerk.  

Pécs wordt ook wel eens het Limoges van Hongarije genoemd en in het Zsolnay-museum kan men de productie van het gelijknamige porseleinfabriek bewonderen. Een andere link met Frankrijk is de schilder Victor Vasarely, in 1908 in Pécs geboren en aan wie een museum gewijd is met werk van hemzelf en zijn tijdgenoten uit gans Europa.

 

Nederland - Amsterdam

Het is vierhonderd jaar geleden dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn werd geboren. Met Rembrandt 400 herdenkt Nederland zijn grootste schilder uit de Gouden Eeuw. Het hele jaar door worden unieke tentoonstellingen en evenementen georganiseerd waarbij musea uit de hele wereld werke van Rembrandt uitlenen aan musea in Amsterdam en Leiden. Er worden voor deze tentoonstellingen zo'n anderhalf miljoen bezoekers uit binnen- en buitelland verwacht.

 

De Da Vinci Code

Wilt u de spannnende gebeurtenissen uit het boek "De Da Vinci Code" beleven op de verschillende locaties van de kunstwerken, dan hebben we enkele suggesties klaar : 

  • een uitstap naar Parijs met een bezoek aan de Mona Lisa in het Louvre 
  • een weekendje in Milaan. U kan in deze modestad een avondje opera in de Scala combineren met een bezoek aan Het Laatste Avondmaal in de Santa Maria delle Grazie.
  • een tocht langsheen de Loirekastelen en een bezoek brengen aan zijn laatste rustplaats in Amboise en het boeiende museum Clos Lucé met zijn geniale uitvindingen.

Zoek in ons aanbod